Hva kan Google Analytics gjøre for deg?

Jeg skal nå gå litt inn på måleverktøyet Google Analytics, selv om jeg i utgangspunktet selv fikk litt problemer med å teste det ut på egen blogg – mer om det senere.

Google Analytics er et gratis verktøy som lar deg måle aktiviteten på bloggen din eller nettstedet ditt. Når man oppretter en blogg eller et nettsted er det smart å legge inn Google Analytics så tidlig som mulig for å få et mest mulig helhetsbilde av hvordan trafikken på bloggen eller nettsiden utvikler seg.

Hvilke muligheter har Google Analytics?
Først og fremst forteller Google Analytics deg hvor mange besøk og besøkende du har på siden din hver dag, med konkret tidspunkt på døgnet. Det som er enda mer fantastisk er at verktøyet også forteller deg hvor de besøkende kommer fra; hvilket land, og hvilken kilde de kommer fra på Internett – direkte trafikk, søkemotorer, henvisningssteder som andre blogger ol. I Google Analytics får man opp et verdenskart som viser hvor de besøkende kommer fra i verden, med farge, hvor nøyansen på fargen forteller hvor flest besøkende kommer fra – sterkere farge der flest besøkende kommer fra. Man får også vite om de besøkende er nye besøkende eller om det er gamle besøkende som kommer tilbake.

Google Analytics gir deg også et nøyaktig bilde av hvilke innlegg de besøkende leser og hvilke innlegg de bare lukker pent og prydelig igjen uten å lese. Det finnes også mulighet for å tilpasse verktøyet slik at det måler det du ønsker; slik som hvor mange besøkende snakker norsk, men bor i Tyskland osv. Det er også mulig å eksportere statistikken ned i dokumenter(excel-filer og tekst-filer).

Her er et skjermbilde av hvordan Google Analytics kan se ut.

I tillegg til dette er det andre utrolige detaljer Google Analytics fanger opp, for den kan også forteller deg hvilket operativsystem den besøkende bruker, hvilken enhet den besøkende bruker(pc, nettbrett, smarttelefon osv.) og hvilken nettleser de besøkende bruker, samt til og med hvilken hastighet de besøkende har på sin Internett. Slik at Google Analytics gir svært fyldig og nøyaktig statistikk som kan være nyttig å vite for å imøtekomme leserne på bloggen eller nettstedet ditt.

Hvilke sider kan man måle med Google Analytics?
I utgangspunktet kan man måle all trafikk man vil med Google Analytics, så lenge man har muligheten til å legge koden til verktøyet inn på siden man vil måle aktiviteten på.

Når jeg selv skulle ta i bruk Google Analytics fikk jeg fort problemer. Selv bruker jeg en gratis versjon av WordPress, og der eksisterer det ingen mulighet for å legge inn Google Analytics. Skulle jeg lagt inn Google Analytics på min WordPressblogg måtte jeg ha oppgradert til en betalt versjon av WordPress, og det har jeg ikke noe behov for(enda). Så foreløpig holder det med den innebygde «Nettstedsstatistikken» i WordPress for meg. Så den kunnskapen jeg har opparbeidet meg om Google Analytics har jeg fått ved å teste ut verktøyet hos noen andre og ved å lese om det på nett.

Svakhet
Er det noe jeg skal trekke ned på i Google Analytics som fersk bruker(har testet verktøyet litt hos en annen bruker), så må det være at det noen ganger er vanskelig å forstå om statistikken handler om antall besøk(visits) på siden eller antall unike besøkende(visitors).

Verktøyet virker også litt massivt med alle den funksjonaliteten den har, når man aldri har drevet med noe lignende før.

Store muligheter
Det er ingen tvil om at Google Analytics er et stort verktøy med mange muligheter. Dette har bare vært en veldig overordnet presentasjon av hvilke muligheter du har med verktøyet, og det finnes ufattelig mange flere muligheter som du selv kan utforske.

Har du prøvd Google Analytics? Hva var i så fall din opplevelse av verktøyet? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s